Op 6 december heeft de Raad van Ministers van de EU een reactie gegeven op het plan van de Europese Commissie dat het per 2030 over en uit moet zijn met alle netwerken en aansluitingen van koper.
Witboek en weerstand
Het plan van de Europese Commissie maakt deel uit van een bredere IT strategie die in het witboek “Bouwen aan Europa’s digitale infrastructuur van morgen” staat genoemd. Geheel volgens verwachting zijn ministers van een aantal lidstaten meer dan terughoudend. Zij willen vooralsnog niets weten van een “gestandaardiseerde uitschakeling van kopernetwerken”
Die weerstand is niet nieuw. Er zijn ministers die al jaren op de rem staan, om puur de nationale belangen te verdedigen. Dat is terug te lezen in de reactie van de Raad van Ministers. Meer onderzoek is nodig, gefaseerd uitzetten, dit alles riekt naar vertragen.
Terwijl in Brussel dat spel wordt gespeeld is in andere landen het uitfaseren van kopernetwerken al gaande, zonder al te veel ophef. Nederland is daar een voorbeeld van. Er zijn ook landen waar elke beweging op dit dossier leidt tot felle reacties.
Koper – dus ook coax
Een bijna grappig voorbeeld daarvan is het standpunt van Deutsche Telekom. Dat wil opeens haast maken met het uitfaseren van koper. Althans voor die gebieden waar de eigen glasvezel uitrol op schema ligt. De concurrentie – los van het feit of ze eigen infra hebben of koper van DT huren – denkt daar natuurlijk heel anders over.
DT heeft die groep behoorlijk op de kast gekregen, maar vond dat er nog een schepje boven op kon worden gedaan. Het bedrijf heeft weinig subtiel gewezen op een ander soort koper dat in de grond ligt. “Als we de kopernetwerken eol verklaren en het koper uit de grond gaan halen, dan moet dat toch ook voor de coaxnetwerken gelden?”
Alle marketingpunten
De reactie van Vodafone als grootste kabelaar liet niet lang op zich wachten. De toezichthouder moest er aan te pas komen om de ruzie te sussen. Alle marketingpunten die DT kon scoren zijn door het stellen van die ene vraag binnengehaald. Het bedrijf haalde punten voor vooruitgang, want FttH in plaats van koper, voor milieubewust, want wil het eigen koper de grond uit en zette zo alles rond coax neer als inferieur en slecht.
Het was best vermakelijk die ophef te volgen, maar het leidt af van de vraag wat er in de EU en dus in Nederland nog staat te gebeuren. Daarmee is niet bedoeld of partijen elkaar in de haren gaan vliegen.
Communicatie en Awareness
Het uitzetten van een complete vaste infra, dusdanig dat er niemand tussen wal en schip belandt, is echt een behoorlijke operatie. Onvergelijkbaar ook met het uitzetten van 2G/3G. De communicatie naar de gebruikers toe is enorm belangrijk.
Om daar een voorbeeld van te geven: de zakelijke ISP Zen uit Engeland heeft laten onderzoeken of Britse ondernemers al zijn voorbereid op het uitzetten van het koper/pstn netwerk. De Britten doen dat per uiterlijk 2027. Per 2025 starten echter de eerste verplichte migraties voor gebieden waar FttX beschikbaar is.
Our survey found that only 18% of small and 26% of large businesses already have an all-IP solution in place. That leaves an awful lot of organisations that rely completely or in part on connectivity that is rapidly approaching end of life. […] some 9% remain unaware of the impending ‘landline’ network switch off entirely.
Een behoorlijk grote groep heeft amper tot geen benul van de veranderingen, terwijl daar door zowel de overheid als de IT sector al geruime tijd over wordt gecommuniceerd. Men kijkt de kat uit de boom, verwacht dat de IT leverancier het oplost en weigert eerder kosten te maken dan strikt noodzakelijk is.
Uit het whitepaper van Zen blijkt vooral een minimale awareness. Begrijpelijk tot op zekere hoogte, want een vergelijkbaar proces heeft nog nooit iemand meegemaakt. In dat licht gezien is de voorzichtigheid van sommige EU ministers volkomen begrijpelijk. Koper uitzetten en de grond uit – daar gaan we nog nog meer over horen.